poniedziałek, 12 października 2015

 

Teraz jeszcze wspomnienie lata. Cudownie pachnące, lekko pikantne leczo z samych warzyw :)

 

 

Leczo bez mięsa

 

 

 

  • 80 dkg pieczarek
  • papryki : np. 4 czerwone ; 2 żółte ; 1 zielona
  • 3 cukinie
  • 8 pomidorów
  • 1- 2 szklanki bulionu warzywnego
  • sól ; biały pieprz

                                                

 

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Pieczarki kroimy w plasterki i przekładamy do garnka, dusimy.  Gdy pieczarki puszczą soki dodajemy pokrojoną w grubszą kostkę paprykę. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię.  Dodajemy szklankę lub dwie bulionu warzywnego.  Gdy warzywa lekko zmiękną ( nie mogą być bardzo miękkie ) dodajemy pokrojone pomidory ( wcześniej sparzone i obrane ze skórki ). Solimy i doprawiamy tylko białym pieprzem. Nie dodałam innych przypraw, tyle wystarczyło.

Smacznego :)

 

Leczo bez mięsa

 

 

 

Leczo bez mięsa

 

 

 

 

 

sobota, 18 kwietnia 2015

 

Warzywna propozycja ciekawych smaków.

 

 

 

 

  • 1/2 kg mięsa wołowego lub szyki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 papryczka jalapeno bez pestek
  • 2 litry bulionu warzywnego z : marchewki, korzenia i natki pietruszki, selera, pora, cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, kmin rzymski, słodka papryka, liść laurowy, ziele angielskie, świeża kolendra.

 

 

 

 Gotujemy bulion warzywny na bazie marchewki, korzenia i naci pietruszki, selera, pora, cebuli. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy. Gotujemy.      Gdy warzywa ugotują się wyjmujemy je z garnka. Mielimy mięso. Cebulę szatkujemy i podsmażamy na patelni aż się zrumieni.Paprykę kroimy i też lekko podsmażamy. Następnie cebulę i paprykę dodajemy do wywaru razem z pomidorami, kukurydzą i fasolą. Przyprawiamy kminem , solą. Zmielone mięso doprawiamy pieprzem, papryką, lekko solimy i dodajemy wyciśnięty czosnek a następnie podsmażamy. Gdy woda odparuje przekładamy do garnka. Całość gotujemy jeszcze ale nie za długo żeby papryka nie była zbyt miękka. Podajemy ze świeżą kolendrą.

 

Smacznego :)

poniedziałek, 12 maja 2014

 Na podstawie przepisu z programu „Zdrowie na widelcu”.

 

Krem brokułowy

 

  • 2 pory
  • 3 główki brokułów
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 cebule
  • 4 ziemniaki
  • kilka łyżek oleju
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • sól ; pieprz biały
  • groszek ptysiowy.

 

Myjemy warzywa. Cebulę i por siekamy, seler naciowy kroimy w plasterki. Brokuły dzielimy na różyczki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Rozgrzewamy na patelni olej, wrzucamy cebulę, chwilę smażymy, dodajemy por i seler naciowy, następnie smażymy na małym ogniu przez 5- 10 minut.                                                           W dużym garnku przygotowujemy bulion, przekładamy warzywa z patelni, dodajemy ziemniaki,
gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Na końcu dodajemy brokuły i gotujemy jeszcze kilka minut, przyprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy zupę i posypujemy np. groszkiem ptysiowym czy kiełkami z brokułów.

 

Smacznego :)

 

Gotujce się warzywa

 

 

Krem brokułowy

 

Krem brokułowy 

 

sobota, 29 marca 2014

Jest to propozycja pysznego obiadu :) 

 

 

Gulasz z szynki z papryką w wersji z makaronem

 

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 4 papryki : 2 czerwone i 2 żółte ( może też być jedna zielona )
  • przyprawy :sól ; liść laurowy ; ziele angielskie ; czarny pieprz w ziarenkach  ; słodka i ostra czerwona papryka w proszku , pieprz mielony  np. kolorowy
  • 4  - 5 ząbków czosnku
  • koperek.

 

Do garnka wlewamy ok. 2 l  wody, dodajemy przyprawy : sól , pieprz czarny w ziarenkach , ziele angielskie, liść laurowy.                                         Szynkę myjemy , kroimy w kostkę, obsmażamy na patelni ( po obsmażeniu możemy przepłukać mięso aby pozbyć się „burzyn” ), przekładamy do garnka z gotującymi się przyprawami , dusimy pod przykryciem. Paprykę kroimy w kostkę i również obsmażamy na patelni ,
odstawiamy. Następnie przygotowujemy zaczepkę z 9 łyżek mąki ( 9 łyżek mąki należy  rozmieszać  w ok. ¾ l zimnej wody ). Po kilku minutach dodajemy słodką paprykę w proszku i ostrą. Gulasz powinien być pikantny więc możemy poeksperymentować z ostrą papryką :                                 Mięso powinno dusić się ok. 1 godziny - 1 godziny 10 minut aż będzie miękkie. Pod koniec duszenia dodajemy podsmażoną paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek.  Doprawiamy do smaku solą , pieprzem np. kolorowym czy białym.

Podajemy z : kaszą jęczmienną czy pęczak ( uwielbiam tę kaszę ) makaronem czy plackami ziemniaczanymi ;  posypujemy koperkiem.

 

Bardzo dobre danie.   Polecam i życzę  smacznego :)

 

 

Gulasz z szynki z papryką w wersji z kaszą jęczmienną

 

 

Gulasz z szynki wieprzowej w wersji z kaszą pęczak

 

Gulasz z szynki wieprzowej z papryką w wersji z plackami ziemniaczanymi

 

 

 

 

sobota, 11 stycznia 2014

 

Serca drobiowe duszone w śmietanie

 

  • 1,5 kg serc drobiowych
  • 2 - 3  marchewki
  • śmietana 12 %
  • przyprawy : sól , pieprz czarny czy kolorowy w ziarenkach , ziele angielskie , liść laurowy , pieprz biały mielony, tymianek
  • 4 -5 ząbków czosnku
  • pęczek koperku.

                                                                                        

Serduszka czyścimy z żyłek i tłuszczu , przekrawamy na pół , bardzo dokładnie płuczemy i przekładamy do durszlaka. Następnie serca obgotowujemy w małym garnku aby pozbyć się
„burzyn”.                                                                                                                            Do drugiego garnka wlewamy ok. 2 l wody , solimy,
dodajemy  listki laurowe,  ziarenka ziela angielskiego , ziarenka pieprzu
czarnego czy kolorowego.                                                                                                     Po ok. 15 min. gdy serduszka obgotują się , przelewamy je do
durszlaka i płuczemy. Tak obgotowane wrzucamy do dużego garnka z gotującymi się
przyprawami.                                                                                                             Następnie przygotowujemy zaczepkę  ( aby zagęścić sos) : 9 łyżek mąki rozmieszać w ok. ¾  l   zimnej wody   ( przygotowaną zaczepkę zawsze wlewam do garnka przez gęste sitko, żeby nie było grudek ).                                                                                                          Marchewkę kroimy w talarki i wrzucamy do sosu. Doprawiamy : dodajemy tymianek  ,  biały pieprz.                                                                                                                         Kolejny etap to śmietana. Wlewamy do miseczki sos , który się właśnie gotuje , dodajemy śmietanę , mieszamy i przez sitko wlewamy do sosu w garnku.

Na końcu dodajemy pokrojony w talarki czosnek i część posiekanego koperku.

Wbrew pozorom przygotowanie dania nie jest czasochłonne . Mi zajęło to niecałe 2,5 godziny ( najgorsze jest oczyszczenie serc z żyłek i tłuszczu – zajmuje to ponad godzinę :( )

W związku z tym dobrze jest przygotować sobie serduszka wieczorem - dzień wcześniej aby następnego dnia w godzinę przygotować serduszka. Same serca powinny się gotować ok.30 min. -  trzeba sprawdzać czy są już miękkie.

Duszone serca podajemy np. .: z kaszą jęczmienną z kiszonymi ogórkami , wszystko posypujemy
koperkiem.

 

Serca drobiowe duszone w śmietanie

 

Serca drobiowe duszone w śnietanie

 

Serca drobiowe duszone w śmietanie

 

Serca drobiowe duszone w śmietanie

 

 

Smacznego  ;)

 

 


 

piątek, 27 września 2013

 

 Kotlety mielone z drobiu

 

 

  • 1 – 1,5 kg mięsa mielonego z drobiu
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 – 3 jajka
  • 3 – 4  ząbki czosnku
  • ok. 1 – 1,5 szklanki bułki tartej
  • sól , pieprz biały .

 

Mięso wkładamy do dużej miski  , dodajemy jajka  , drobniutko pokrojoną natkę ,  przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku ,doprawiamy solą , pieprzem  i dodajemy bułkę tartą. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Mokrymi dłońmi formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i układamy na rozgrzanym oleju . Smażymy pod przykryciem na rumiano z obu stron.           Przed podaniem jeden kotlecik przekrawamy na pół żaby sprawdzić czy środek się usmażył.

Proste  i szybkie w przygotowaniu .

Polecam :)

 

 

Kotlety mielone z drobiu

 

 

niedziela, 18 sierpnia 2013

 

Spaghetti  -  szybkie ; łatwe i smaczne :)
 

 

 

Spaghetti

 

 

 

  • opakowanie makaronu Spaghetti
  • 1,5 kg mięsa mielonego, najlepiej szynki wieprzowej ( lub mielone piersi z kurczaka) , którą zmielimy w blenderze
  •  ok. 15 łyżek bulionu warzywnego z kostki  ( ½ kostki rozpuszczone w szklance zagotowanej wody )
  • 5 - 6 ząbków czosnku
  • 3 puszki pomidorów bez skórki
  • 1,5 butelki passaty przecieru pomidorowego
  • większy słoiczek koncentratu pomidorowego  (240 g )
  • sól  ; pieprz
  • po zioła  : tymianek ; oregano i bazylia
  • starty żółty ser .

 

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie   ( należy uważać żeby go nie rozgotować ),po ugotowaniu makaronu nie przepłuczemy,odcedzamy.

Mięso myjemy, kroimy w małą kostkę i mielimy w blenderze. Do garnka z grubym dnem wlewamy kilka łyżek oleju i podsmażamy mięso ( mięso będzie się wytapiać więc wystarczy troszkę oleju ) ; przyprawiamy lekko solą , pieprzem ; mieszamy i jak już nie będzie surowe, podlewamy ok. 30 łyżkami bulionu, mieszamy i dusimy. Następnie dodajemy pomidory z puszki,przecier pomidorowy, koncentrat  i zioła ( ja dodałam zioła suszone, świeża była bazylia ) i znów przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy ok. 15 min.                                 Na końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy jeszcze chwilkę .

Makaron układamy na talerzach formując gniazdka a w środek wkładamy mięso mielone w sosie. Jeszcze na koniec należy posypać porcję startym żółtym serem i obowiązkowo dla dekoracji ( zapachu i smaku ) układamy łodyżkę bazylii.

 

* Moje dzieci szaleją za tą wersją spaghetti. Nie ma tutaj cebuli, którą się również dodaje ale myślę , że danie nie straciło zbyt wiele na smaku bez niej.

 

Życzę smacznego ;)

 

 

Spaghetti

 

 

 

Spaghetti

 

 

 

sobota, 17 sierpnia 2013

 

Leczo

 

 

 

  • kg mięsa od szynki
  • 4 cebule
  • 5 czerwonych papryk
  • 2 cukinie
  • ½ kg pieczarek
  • 5  pomidorów
  • sól ; pieprz ; czerwona słodka papryka w proszku.

 

Mięso myjemy ; kroimy w kostkę i obsmażamy. Następnie mięso przekładamy do dużego garnka ; wlewamy trochę oleju i wody ; solimy ; dodajemy pieprz ;  dusimy pod przykryciem często mieszając. Gdy mięso będzie się dusić ; przygotowujemy wszystkie warzywa. Oczywiście myjemy je.  Cebulę kroimy w plastry i wrzucamy do mięsa. Paprykę i cukinię kroimy w kawałki. Pieczarki w plasterki (nie mogą być za cienkie ).                                         Po  ok. godzinie do garnka z mięsem i cebulą , wrzucamy pokrojoną paprykę. Gdy papryka będzie  się robić miękka ( po ok. 20 min.) dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki później pokrojoną w kostkę cukinię. Wszystko mieszamy , ponownie doprawiamy solą , pieprzem i czerwoną słodką papryką w proszku. Dalej dusimy.                                                                W tym czasie przygotowujemy pomidory. Sparzamy gorącą wodą , obieramy ze skórki , kroimy w kawałki i wrzucamy do garnka. Mieszamy i dalej dusimy. Mięso powinno być miękkie.

W sumie leczo gotowałam ok. 2,5 - 3 godzin.   Długo ale warto. Można oczywiście zwiększyć
proporcje składników  ( mi wyszło ok.4 l leczo ).

 

Smacznego :)

 

 

 

Leczo

 

 

 

Leczo

 

 

 

Leczo

 

 

 

niedziela, 04 sierpnia 2013

 

Łazanki z cukinią

 

ŁAZANKI  Z  CUKINIĄ    -  przepis z opakowania makaronu łazanki  znanej firmy  - ale troszkę go zmieniłam :)

 

Łazanki z cukinią

 

  • ½ opakowania makaronu łazanki
  • 4 małe cukinie
  • olej
  • sól ; bazylia ; oregano
  • 4 – 5 ząbków czosnku
  • tarty , żółty ser.

 

Cukinie myjemy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy 2 – 3 łyżki oleju , gdy się rozgrzeje wrzucamy cukinię , solimy , dusimy pod  przykryciem , często mieszając.

 Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu .  Po ugotowaniu i przepłukaniu ,  makaron przelewamy do durszlaka , przykrywamy pokrywką.                                                       

Cukinia powinna się dusić do momentu , aż będzie lekko przejrzysta ( ale nie za długo , ma być chrupiąca )  , ok. 20 – 25 min. Przed końcem „duszenia”  doprawiamy do smaku solą , dodajemy bazylię i oregano. Ponieważ oregano jest bardziej aromatyczne od bazylii , dodaję łyżkę oregano  i 1 ½ łyżki bazylii. Wolę aby smaki i zapachy ziół się równoważyły, w związku z tym proponuję takie proporcje. Na końcu dodajemy jeszcze sprasowane ząbki czosnku i wszystko mieszamy.     

Na głębokie talerze lub do miseczek nakładamy : makaron , gorącą cukinię i delikatnie mieszamy ją z łazankami ,  posypujemy tartym, żółtym serem.

 Uwielbiam jak cukinia „piszczy” pod zębami gdy ją gryzę :)

 Danie ( w podanych proporcjach ) wystarczy dla 3 osób ( i na dokładki też ).

 Pachnące , słodkie , proste i wbrew pozorom syte danie.

 Polecam. Smacznego :)

 

Łazanki z cukinią

 

Łazanki z cukinią

 

 

Łazanki z cukinią

 

Łazanki z cukinią

 

 

wtorek, 23 lipca 2013

 

Chłodnik

 

  • pęczek botwinki z dużymi buraczkami
  • 2 ogórki
  • pęczek rzodkiewek
  • 4 maślanki  ( może być też kefir , zsiadłe mleko )
  • koperek
  • 4 – 5 ząbków czosnku
  • sok z całej cytryny
  • sól ; pieprz ; cukier
  • jajka ugotowane na twardo.

Warzywa myjemy.

Buraczki obieramy i kroimy w drobniutką kostkę ; liście botwinki również kroimy bardzo drobniutko ; wszystko wrzucamy do garnka ,  zalewamy wodą tak aby warzywa były ledwie przykryte. Solimy i gotujemy ok. 15 – 20 min. , buraczki mają być miękkie            ( uważać żeby się nie rozgotowały , mają być chrupiące ). Następnie troszkę słodzimy, gdy buraczki ugotują się dodajemy sok z jednej cytryny i gotujemy jeszcze przez chwilę. Wywar odstawiamy do wystygnięcia.                                                                                             W czasie gdy gotują się buraczki obieramy ogórki i kroimy w drobną kostkę ; rzodkiewki również. Maślankę wlewamy do garnka ( ja mam 7 litrowy ) i dodajemy pokrojone ogórki i rzodkiewkę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.                                               Gdy wywar z buraczków będzie chłodny wlewamy go do maślanki ( buraczki razem z wodą , w której się gotowały ). Dodajemy  pokrojony koperek i mieszamy.                                       Tak przygotowany chłodnik wstawiamy do lodówki ; najlepiej go jeść następnego dnia żeby składniki wymieszały się.

Chłodnik  podajemy z jajkami na twardo pokrojonymi na połówki ( lub na drobniejsze części ) i posypujemy koperkiem  ( możemy również dodać szczypiorek ).

Chłodnik jest niesamowicie orzeźwiający  ; w upalne dni to wręcz zbawienie.                      Jego kolor jest zniewalający  :)

Polecam i smacznego.

 

Chłodnik

 

 

Chłodnik

 

 

 

 
1 , 2 , 3
Darmowy licznik odwiedzin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
Skopiuj CSS